start NOW
برای شروع آموختن هنر موسیقی
یادگیری موسیقیی علاوه بر اینکه یک مهارت سرگرم کننده و جذاب است، تاثیرات مثبت بسیار زیادی هم بر نحوه عملکرد مغز و حافظه میگذارد. به همین دلیل حیف است که این لذت بزرگ را از خودمان دریغ کنیم و یادگیری آن را بیش تر از این به تاخیر بندازیم.
گاها شده بسیاری از ما نسبت به یک حوزه شور و اشتیاق فراوانی داریم که آن را حرفه ای انجام دهیم اما درست در لحظه ای که می خواهیم پاسخ علاقه مان را بدهیم همه چیز یا مانع می شوند یا خودمان برای خودمان مانع تراشی می کنیم! با این طرز فکر درست چند سال بعد از آنکه شروع به یادگیری در آن حوضه می کنیم یک طعنه ای به خود می زنیم که ” کاشکی زودتر شروع کرده بودم!!!”
” چی می شد زود تر شروع می کردی!!!”
همه ی ما تا وقتی عادت های بد زندگیمان را ترک نکینم اینچنین در مقابل علائق خود می ایستیم و خودمان نمی گذاریم پاسخ این علائق را بدهیم یا وقتی سراغشان می رویم که دیگر دیر شده است…
البته ترس هم هست، چرا که همه ی ما متخصص هستیم در تمام حوضه ها! تا کسی بخواهد کاری را شروع کند سینه سپر می کنیم و آنقدرتو ذوق آن فرد میزنیم تا آن فرد قانع می شود که نباید آن کار را انجام دهد آنهم با انواع ترس ها….
البته فقط ترس نیست!! شاید خیلی ها به خاطر مسائل مالی نتوانند به علائق خود پاسخ بدهند و این چنین بسیاری از استعدادها هدر می شوند آن هم به خاطر یک مسئله که ربطی به استعداد ندارد یک وقت هست کسی استعداد ندارد مشکلی نیست کاری را انجام ندهد اتفاقی نمی افتد ولی وقتی کسی استعداد دارد و به خاطر این مسائل از پیشرفت باز می ماند،شاید کسانی باید به فکر فرو بروند!
برگردیم به سوال:
از کجا موسیقی را شروع کنیم؟ هر زمان که احساس کردید در هر زمینه ای در موسیقی علاقه دارید و دوست دارید حرفه ای شوید حتما شروع کنید اولین قدم را بردارید…
یک ساز را یاد بگیرید یا به یک کلاس آواز بروید یا هر زمینه ای در موسیقی علاقه دارید از چیزی نترسید فقط شروع کنید حداقل بعد از چندسال از خودتان گله نمی کنید چرا علاقمو نادیده گرفتم!
اما شروع فقط ابتدایی ترین و بزرگترین قدم می باشد که اکثرا آنرا برداشته اید یا درحال برداشتن هستید!! ولی کافی نیست چراکه شما برای حرفه ای شدن می بایست در زمینه ی کاری که شروع کردید آموزش های متنوع و مطالعه های زیادی را انجام دهید پس قدم اول با اینکه خیلی بزرگ است شرط لازم هست نه کافی!! پس هرگز نترسید محکم قدم اول را بردارید چراکه برای کارهایی که علاقه داریم انجامشان دهیم حاجت هیچ استخاره ای نیست!!!
مراحل شروع آموزش موسیقی
آموزش موسیقی را از کجا شروع کنیم؟ این بزرگترین سوال همه ی کسانی است که تصمیم خود را گرفته اند تا در این حوزه شروع به فعالیت کنند. حقیقت این است که برای ورود به دنیای موسیقی یک مسیر استاندارد و ثابت وجود دارد که همه ی موسیقیدانان بزرگ آن را طی کرده اند.
گاهی اوقات ما با وجود اینکه میدانیم به موسیقی علاقه داریم و وجود آن به ما آرامش میدهد و حتی از صمیم قلب آرزوی این را داریم که نوازنده شویم بازهم انگار سردرگمیم و میترسیم که شروع کنیم. شاید یکی از بزرگترین دلایل این سردردگمی این باشد که اصلا نمیدانیم باید آموزش موسیقی را از کجا شروع کنیم؟ حتی زمانی که این مسیر را شروع میکنیم نمیدانیم در ادامه باید چه اقداماتی انجام دهیم و خلاصه که زمانی که مسیر را نمیشناسیم و به توانایی های خودمان شک داریم اصلا وارد آن نمیشویم.
در این مقاله قصد دارم که به شما یاد بدهم اگر تصمیم گرفته اید که در آینده نوازنده شوید باید از کجا شروع کنید و چگونه در این مسیر قدم بگذارید:
علاقه خود را کشف کنید!
بدون شک شما هم مثل من عاشق موسیقی هستید. شاید حتی بزرگترین تفریحتان این باشد که هدفون در گوشتان بگذارید و ساعت های زیادی از روز را فقط موزیک گوش کنید.
گوش دادن به آثار دیگران خیلی لذت بخش است اما موقعی که خودمان تصمیم میگیریم موسیقی را شروع کنیم با یک سوال بزرگ مواجه میشویم و آن هم این است که خب من کلیت موسیقی را دوست دارم و به خیلی از سازهای موسیقی علاقه دارم اما خودم باید از کجا شروع کنم؟ چه سازی را یاد بگیرم؟
اولا تبریک میگویم که حالا که فهمیده اید موسیقی همان چیزی است که میخواهید، برای ورود به آن تلاش میکنید. این طوری چند سال بعد به خودتان نمیگویید کاش علاقه ام را نادیده نمیگرفتم و زودتر شروع میکردم.
پس حالا که میخواهیم شروع کنیم اول باید کشف کنیم که علاقه واقعیمان در چیست و باید با چه سازی شروع کنیم. برای فهمیدن این موضوع باید اول به این فکر کنیم که ژانر موسیقی مورد علاقه من چیست؟ آیا من طرفدار موسیقی راک و بلوز ام؟ یا قطعات کلاسیک را میپسندم؟ اصلا شاید سلیقه من به موسیقی اصیل کشور خودمان و قطعات ایرانی نزدیکتر باشد.
چگونه برای شروع ساز انتخاب کنم؟
وقتی فهمیدید طرفدار کدام سبک موسیقی هستید، اول چند تا از قطعات مورد علاقه تان را در همان سبک مد نظر قرار دهید و بعد از آن بیایید سازهای اصلی آن ژانر را یکی یکی پیدا کنید. برای مثال من خودم طرفدار موسیقی کلاسیک ام و سازهای اصلی این ژانر پیانو، ویولن، گیتار کلاسیک، چلو و… هستند.
هرکدام از این سازها صدای خاص خودشان را دارند و به اصطلاح رنگ صدای هر کدام با دیگری متفاوت است. برای اینکه بتوانیم بین این سازها یکی را برای شروع یادگیری انتخاب کنیم باید به دو نکته توجه کنیم. اول اینکه نحوه نواختن آن ساز را دوست داشته باشیم و دوم اینکه صدای آن ساز برای ما مجذوب کننده باشد.
روش نواختن
دقت به نحوه نواختن ساز یکی از مهم ترین نکاتی است که برای شروع یادگیری موسیقی باید به آن توجه کنیم. سازهای موسیقی انواع مختلفی دارند. مثلا برخی سازها مثل ویولن و کمانچه آرشهای هستند و با یک کمان مخصوص نوازندگی نواخته میشوند. برخی مثل کیبورد و پیانو کلاویه دارند و برای نواختن آن هر دو دست ما باید به طور مجزا کلیدهای خاصی را فشار دهد، برخی دیگر مثل گیتار ، تار و سه تار سازهایی زهی اند و روش خاص نوازندگی خود را دارند. تازه علاوه بر این ها گروه های دیگری هم وجود دارند که میتوانند کاملا متفاوت باشند. درست مثل سازهای بادی و سازهای کوبه ای که هر کدام از آنها دنیای خاص خودشان را دارند.
خلاصه این که ، شما باید روش نواختن سازتان را دوست داشته باشید و برایتان جذاب باشد چون قرار است ساعت های زیادی را به این صورت به تمرین کردن بپردازید.
صدای ساز
ممکن است ما متوجه شویم که از صدای چندین ساز خوشمان میآید اما شک داشته باشیم که کدام یک را برای آموزش انتخاب کنیم. به همین علت باید صدای این سازها را بهتر مورد بررسی قرار دهیم و بفهمیم کدام یک بیشتر باب میل ماست.
علاقه داشتن به صدای ساز موسیقی ای مینوازیم نکته ی خیلی مهمی است چون اگر سازی را انتخاب کنیم که آن قدرها دوستش نداریم و یا اینکه به خاطر حرف دیگران به سراغ آن رفته ایم خیلی زود از نواختن آن خسته میشویم و حتی ممکن است بعد از مدتی به طور کلی موسیقی را کنار بگذاریم.
پس در این مرحله باید صدای موسیقیایی مورد علاقه مان را کشف کنیم! برای اینکار فقط کافیست سری به ویدئوهای داخل اینترنت بزنید و اجرای تک نوازی های هر کدام از این سازها را مشاهده کنید و تصمیم بگیرید که صدای تکی کدام یکی را بیشتر از بقیه دوست دارید. البته نباید یک نکته را فراموش کنید و آن این است که مثلا اگر شما اجرای یک ویولنیست را میبیند و شدیدا تحت تاثیر قرار میگیرید حتما به این معنا نیست که ویولن همان ساز رویایی شماست. زیرا باید قبل از تصمیم گیری نهایی و پیش از اینکه مطمئن شوید چندین ویدئو دیگر هم ببینید و بعد تصمیم بگیرید که مثلا صدای ویولن را در همه ی حالت ها دوست دارید.
آیا باید قبل از شروع نوازندگی تئوری موسیقی را یاد بگیریم؟
یکی از سوالات رایج هنرجویان بعد از پرسش آموزش موسیقی را از کجا شروع کنیم؟ این است که آیا قبل از شروع ساز زدن باید کلاس تئوری موسیقی برویم؟ حقیقت این است که تئوری موسیقی بخش جدا نشدنی یادگیری موسیقی است و یکجورهایی مثل الفبای آن میماند. شما از همان ابتدای شروع یادگیری یک ساز موسیقی آرام آرام با مفاهیم تئوریک سازتان آشنا میشوید و به عبارتی تئوری موسیقی در کنار آموزش نوازندگی ساز به شما آموزش داده میشود.
اما دوره های جداگانه ای برای آموزش تئوری موسیقی وجود دارند که با شرکت در این دوره ها میتوانید به طور مفصل تر با این مفهوم آشنا شوید. من خودم به شخصه به هنرجویانی که قصد تبدیل شدن به یک نوازنده حرفه ای را دارند یا اینکه میخواهند به هنرستان یا دانشگاه موسیقی وارد شوند وحتی دوست دارند در آینده در کنار ساز زدن آهنگسازی هم بکنند توصیه میکنم تا بعد از چند ماه شروع ساز ، در کنار یادگیری نوازندگی دوره های تئوری موسیقی را هم بگذرانند. اما باز هم تاکید میکنم که در همان دوره های نوازندگی تئوری موسیقی به حد کفایت به شما آموزش داده میشود پس اصلا نگران نباشید.
در یک کلاس موسیقی خوب ثبت نام کنید
حالا که هم یاد گرفته ایم چگونه سازمان را انتخاب کنیم و هم میدانیم که باید آموزش موسیقی را از کجا شروع کنیم؟ نوبت به شروع آموزش ها در یک کلاس موسیقی خوب رسیده است!
آموزشگاه موسیقی که انتخاب میکنید تاثیر بسیار زیادی در انگیزه و یادگیری شما دارد به همین دلیل باید نسبت به انتخاب آن بسیار حساس باشید. مثلا اگر شما به شاخه های مختلف موسیقی علاقه دارید بهتر است در آموزشگاهی آموزش ببینید که امکان آموزش تمام زیر شاخه های موسیقی را به صورت حرفه ای در اختیار شما قرار میدهد.
اگر به دنبال یک هدف حرفه ای هستید باید از همان اول کار خود را در یک نظام آموزشی حرفه ای شروع کنید که موسیقی در آن فقط به آموزش ساز خلاصه نشده باشد. شاخه های مختلف موسیقی مثل آواز، آهنگسازی، سلفژ و تئوری مکمل ساز زدن شما در مراحل حرفه ای تر هستند و اگر از همان ابتدا در آموزشگاهی باشید که امکان ارائه تمام این آموزش ها را داشته باشد میتوانید به طور پیوسته و تخصصی موسیقی را ادامه دهید.
آموزش آنلاین موسیقی
اگر فردی هستید که نیاز به یک برنامه آموزشی انعطاف پذیر و شخصی برای آموزش دارید میتوانید روش آموزش آنلاین موسیقی را پیش بگیرید. این روش آموزشی مزایای بسیار زیادی دارد که علاوه بر کاهش هزینه های مالی در رفت و آمد شامل یک برنامه ی سازماندهی شده و پیوسته است که شما حتی در روزهای تعطیل هم میتوانید بدون نگرانی از وقفه افتادن در کلاس آن ها را ادامه دهید. همچنین اگر نگران این مسئله هستید که در کلاس حضوری تمرکزتان به هم بریزد و برخی از نکات آموزشی را جا بیندازید با آموزش آنلاین فرصت این را دارید تا در حین برگزاری کلاس فقط با یک کلیک تمام جلسه را ضبط کنید و هر تعداد دفعاتی که میخواهید آن را مرور نمایید.